Undrar du vad din katt tänker? Lär dig förstå din katt!

1786

Alla som någon gång haft katt vet att katter har många sätt att tala om vad den vill och hur den mår. Katten stryker sig mot oss för att hälsa och dela med sig av sin egen trygga doft. Den spinner av välbehag när vi smeker den, men spinnande kan också betyda motsatsen. De signaler katten visar oss med läten, hållning, svans, öron och ögon är viktiga att känna till för att få en god relation med vår katt.

Katten lär sig snabbt förstå vad vi säger och vad vi vill, men om de bryr sig om det beror helt på vad den har lust med. Men katten själv vill gärna ha sin vilja igenom omedelbart. Den vanligaste metoden katten använder för att få vår uppmärksamhet är att ställa sig framför oss och titta uppfordrande, sno runt våra ben eller sätta sig på tidningen, boken, tangentbordet eller vad vi nu håller på med tills vi gör som den vill.

Kan hundar och katter vara vänner?

Vill du bli vän med en katt är det bra att blinka med ögonen och sedan titta bort. Det talar om för katten att man är snäll och vill den väl. Det är också anledningen till att katter gärna går fram till katträdda eftersom de försöker undvika katten och tittar bort, vilket gör att katten vågar gå fram för att stifta närmare bekantskap.

Om man vill smeka en okänd katt är det bäst att klappa den från halsen och över ryggen där den inte har så många känselorgan. Akta dig för benen och magen annars finns det risk att du får känna på kattens klor, och det är inte för att den är elak.

Läten

Jama

När katten jamar vill den ha uppmärksamhet, men den jamar på olika sätt beroende på vad den vill. Om jamandet är uppfordrande vill den kanske bli utsläppt, leka eller tala om att matskålen är tom. Låter den ängslig behöver den kanske hjälp att ta sig ur en obehaglig situation, den kan till exempel ha klättrat för högt och vågar inte klättra ner. En del katter är väldigt pratiga och om de är mycket högljudda kan det vara ett tecken på att den är döv.

Kurra

Ett mjukt kurrande betyder ungefär ”Hej, här kommer jag”. Ett svagt gnyende kan betyda att katten är rädd, men om den fräser är det bäst att låta den vara ifred.

Spinna

När katten spinner och trampar med tassarna talar den om att den mår bra och gillar våra smekningar, som påminner om kattmammans beteende när den var liten. Men det kan också betyda att den är orolig och försöker lugna sig själv, om katten är sjuk kan det också vara så att den vill vara ifred.

Kroppsspråk

Svans

Svansen är ett viktigt uttrycksmedel och till skillnad från hundar viftar inte en katt på svansen av glädje. Tvärtom, om din katt börjar slå fram och tillbaka med svansen är det ett tecken på missnöje, den överväger om den ska slå till dig eller snabbt sticka därifrån om inte du gör det. Kommer den och möter dig med rak högburen svans är den välkomnande och intresserad. En svagt böjd hängande svans tyder på att katten känner sig trygg. Är svansen uppburrad kan den vara på väg att gå till anfall, och om nedre delen av svansen hänger är den både rädd och arg. En katt som sticker svansen mellan benen är rädd och underlägsen.

Öron

Om kattens öron står rakt upp är allt frid och fröjd, men om den böjer ner öronen mot huvudet känner den sig obekväm. Antingen är den rädd och vill visa sin underlägsenhet eller så är den aggressiv.

Ögon

Ögonen berättar också vilket sinnestillstånd katten befinner sig i. Stora nästan klotrunda pupiller visar att katten är rädd, pupiller som är som smala streck visar på irritation. Märker man att pupillerna smalnar av medan man kelar brukar det betyda att den tycker att det räcker nu och det är bäst att lämna den ifred en stund.

Hållning

En katt som ligger på sidan med tassarna utsträcka är helt avslappnad. Lägger den sig på rygg och visar magen visar den total tillförsikt, eftersom magen är kattens mest sårbara område. Vissa katter som är vana vid det, kan uppskatta att bli smekta på magen medan det är helt otänkbart med andra.

Ligger katten platt med tassar och svans under sig och stora öppna ögon brukar det vara ett tecken på att något är fel. Ligger den så länge kan det vara på sin plats att försiktigt försöka undersöka den, för att se om den är skadad.

En katt som skjuter rygg med stor uppburrad svans försöker göra sig så stor som möjligt för att avskräcka motståndaren. Den posen används inte så ofta i kontakten med människor utan mot andra katter och hundar.

Doft

Katter vill att vi ska ha en gemensam doft, därför gillar den att stryka sig mot oss, möbler och nya saker som kommer in i hemmet. Katten har körtlar vid munnen, kring ansiktet, på huvudet och vid svansroten som producerar kattens personliga doftsignaturer.

En kattunge som blir mycket och väl hanterad när den är liten, blir en trygg och snäll katt som vuxen. Men även en hittekatt kan bli en trygg och kärleksfull familjemedlem om den möts med vänlighet, respekt och tålamod.

[adsense2]

Se själv i videon här nedanför:

Dela gärna denna smarta video med dina vänner på Facebook!